söndag 13 december 2009

Fransk citronkaka




Det här en familjefavorit. Skall ätas lite ljummen så där.

Till degen:
ca 4 dl vetemjöl
12, 5 g jäst (skär jästen på diagonalen 2 ggr, dvs med ett "kryss" och ta en av de fyra delrna, så blir det rätt mängd)
125 g mjukt smör
rivet skal av en citron
1 dl 37-gradigt vatten
1 krm salt
1 ägg
1/3 dl socker

Ovanpå:
50 g smör, skuret i kuber, socker


Servera till:
Té/god fransk cider/andra goda bubblor
Vispad grädde, smaksatt med lite creme fraiche och vaniljsocker

Gör så här:
Rör smör, socker, ägg och salt poröst. Tillsätt jästen och vatten. Rör så jästen smälter. Tillsätt mjölet undan för undan. Arbeta tills du får en smidig deg. Vetedegar skall vara blanka, sega och släppa bunken någorlunda. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 1 timme.

Sätt på ugnen, 225 grader.

Kavla ut, på bakplåtspapper, till en rundel, ca 1/2 cm tjock, motsvarande en stor mattallrik. Lägg en tallrik på, tryck till en smula och vik upp kanter mot fatets ytterkant. Lyft försiktigt bort tallriken. Dra över bakplåtspappret med kakan till en ugnsplåt.

Skär 50 g smör i kuber och placera ut dessa över kakan.
Strö över socker.

Grädda i ugnen ca 10 min tills kakan blir gyllene. Servera ljummen med tillbehör enligt ovan.

Tips: Färska jordgubbar, blåbär eller hallon är gott till.

Inga kommentarer: