söndag 2 november 2008

Husets äpplepaj

Ingredienser
En hel del äpplen, kanske 3/4 kg
(det skall vara en sort med lite syra i
och gärna en sort som "smälter" i ugnen)

till äpplena:
3-4 msk råsocker
kanel (malen)
ingefära (malen)
kardemummakärnor (stöt eller hacka dem med kniv)
muskotnöt (det går lätt att skrapa över lite med vass kniv)

till smuldegen:
4 dl vetemjöl
1/2-3/4 dl socker
200 g smör

Gör så här
Hacka ihop pajdegen med en bordskniv
till en smulig blandning (ta ev i 1/2 dl vetemjöl till)
Smörj en stor pajform eller två små.
Skala och kärna ur äpplena.
Klyfta dem och varva dem och kryddor och råsocker i formen.
Toppa med smuldegen och tryck till den.

Kör i ugn, nedersta falen, 175 grader i drygt 30 minuter.
Den är klar när äpplena smält en smula och smuldegen är lätt gyllene.

Servera ljummen, gärna med hemgjord vaniljsås.

Inga kommentarer: