söndag 13 december 2009

Kryddigt bröd

Det här är gott till julens mat. Vi bakar det också till påsk och midsommar då det är himla gott till sill och ost med lite bett i. Det här är en stor sats som blir fyra bröd. Det krävs att du har en stor degbunke. Jag brukar sedan baka ut det i fyra formar men har man inte det kan man lägga bröden jämsides i långpanna.

Ingredienser
100 g smör
2 flaskor lättöl
1 flaska julmust
1 msk salt
1 dl mörk sirap
50 g jäst
2 msk blandade brödkryddor
1 msk mald pomerans
ca 3 liter mjöl (varav ca 5- 7 dl dl grovt rågmjöl, 2 dl kruskakli, 3 dl rågflingor och resten vetemjöl)

Gör så här
Smält smöret tillsammans med kryddorna, och värm ihop med öl och julmust till 37 grader. Häll blandningen i degbunken. Tillsätt sirap och salt och lös jästen i det. Ha i mjölet (det grova först) undan för undan och arbeta degen hela tiden. När du haft i ca 2,8 l av mjölet tar du ut degen på bakbord och arbetar den rejält i minst fem minuter. Lägg tillbaka i bunken och låt jäsa, under bakduk, till dubbel storlek, i ca 1 timme.

Ta upp degen på bakbord igen och arbeta ihop den. Dela i fyra delar. Tryck ut det i formar (mjölade, om det är teflon/tefal eller oljade/smorda, om det är aluminium) eller lägg bröden brevid varandra i långpanna, på bakplåtspapper (du kan mjöla extra utmed brödens långsidor så blir de lite lättare att få isär sedan). Låt jäsa, under bakduk, till dubbel storlek, ca 30 min.

Grädda bröden, längst ner i ugnen, 200 grader, ca 40 min, om de är i formar. I långpanna kan de behöva 225 grader, ca 40 min.

Tips
Det här brödet är också perfekt till leverpastej, paté eller rökta pålägg.

Inga kommentarer: