söndag 8 juni 2008

Himlapaj

Tack till Lisas tvillingsyster som introducerade receptet i bekantskapskretsen!

Ingredienser

6 ägg
1/4 tsk salt
3 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk vinäger (hallon-, är en favorit)

lite smör och mjöl till pajform med hög kant

3 dl vispgrädde
en liter bär till garneringen

Gör så här
Vispa äggvitor och salt till hårt skum. Så hårt att du kan vända på bunken och smeten sitter kvar. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispande. Fortsätt vispa och blanda i vinägern och vaniljsockret. Marängsmeten skall nu se slät och lite blank ut. Vänd ner i en pajform som du smörat och mjölat. Forma en topp eller kulle i mitten. (Marängen kommer efter gräddning att sjunka i mitten.)

Grädda längst ner i ugn, 30 min i 150 grader följt av 30 min i 175 grader. De sista 30 minuterna med en plåt ovanför marängen så ytan inte bränns.
Låt svalna. Garnera sedan med ca 3 dl vispad grädde och en liter jordgubbar eller andra bär till garneringen. Skall du ha med dig tårtan så gör marängen i förväg men garnera på plats. Servera direkt.
---------------------------------------------------------------------------------
Tips
De överblivna äggulorna kan du använda till att göra en parfait. Kanelparfait passar jättebra till såväl sommarens bär som vinterns citrusfrukter.

Inga kommentarer: