lördag 3 maj 2008

Andra bullar

Ingredienser
250 g smör
2 dl mjölk
50 g jäst
2 ägg
1 dl socker
1 tsk salt
9-10 dl vetemjöl
2 tsk kardemumma
1 ägg uppvispat med 2 tsk vatten till pensling
---------------------------------------------------------------------------------
Gör så här
Hacka eller stöt kardemummakärnor grovt tills de ser ut som grovmalen svartpeppar. (Du kan använda färdigmalen kardemumma men får inte alls samma sting i smaken.) Smält smöret med kardemumman i. (Om du gör det i micro kan du använda samma bunke som du sedan bakar i och spara disk.) Tillsätt mjölken och äggen. Sedan jästen. Blanda därefter i de torra ingredienserna till en blank deg. Låt stå övertäckt över natt i kyl eller på annan sval plats, alternativt låt stå i rumstemperatur tills degen har jäst till dubbel storlek. Forma ca 24 släta bullar. Vi använder bullformar i papper och lägger sedan bullarna i muffinsformar av plåt för extra "formkoll". Det skall bli lite deg över. I var och en av bullarna gör du sedan, undan för undan, ett litet hål och formar en liten snutt deg som du "skruvar" ner i hålet. Pensla med det uppvispade ägget. Låt bullarna jäsa till ungefär dubbel storlek. Grädda i mitten av ugnen i ca 7 min i 250 grader.

Tips
Goda till en café au lait. Smaskens med en bit brieost, svartvinbärs- eller björnbärssylt och nymalen svartpeppar.


Inga kommentarer: