onsdag 26 mars 2008

Fröbröd


½ l ljummet vatten
½ pkt jäst
2-3 msk olivolja
knappt 1 msk salt
1½ dl linfrö
2 dl kruskakli
1½ dl rågflingor
2 tsk rårörsocker
ca 7 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Rör ihop jäst med vatten, socker, salt och olja i en degbunke.
2. Häll sedan i de förtjusande linfröna och kruskaklin. Blandablanda.
3. Häll sedan i litet vetemjöl, undan för undan och arbeta kontuinerligt in i degen. När degen inte längre klibbar fast i bunken är den tillräckligt mättad på mjöl. Degen kommer att kännas seg när du har gjort tillräckligt.
4. Låt sedan jäsa till åtminstone dubbel storlek, vilket tar omkring en timma sommardagar och 2-3 timmar vinterdagar. Knåda sedan samman degen igen. Forma brödet. Om du vill göra ett runt bröd är ett tips att linda handdukar runt det, för att det inte skall "flyta" ut under den andra jäsningstiden, som också skall ske tills dubbel storlek. Lägg dock ingen bakduk över brödet, om du önskar få höjd på det. Vidare bör nämnas att bröd med jäst i är mycket känsliga för drag -var försiktig!
5. Sätt ugnen på 225°, brödet har jäst färdigt när du petar lite försiktigt med fingret i brödet och det ger efter (den lilla inbuktningen kvarstår, är det inte färdigjäst utjämnas inbuktningen ganska snart) och du kan skjutsa in det i ugnen försiktigt på nedersta falsen. (Tag dock bort bakdukarna först!)
6. Gräddabaka i 15 min, stäng sedan av ugnsvärmen och låt stå i ytterligare 15 min.
7. Ät! ;)

Inga kommentarer: