lördag 18 augusti 2007

Simpla soppan - lätt som en plätt

Till ca 4 personer behöver du
1 gul lök
10-15 cm purjolök
1 halv kinesisk vitlök (alt 1-2 klyftor annan vitlök)
1 morot eller potatis
2 burkar med krossade tomater
1 buljongtärning (gärna grönsaks-)
8 dl vatten
1-2 msk tomatpuré
1/2 msk vitvinsvinäger (eller, om du har en slatt vitt vin över, ca 1 dl, obs, du kan då behöva minska vattenmängden)
1/2 liten burk crème fraiche
2 tsk socker (om du har potatisen istället för moroten)
oregano, salt, peppar efter smak

Gör så här: Hacka löken, skär purjolöken, skär ner morot eller potatis (ju mindre bitar, desto snabbare får du till soppan), fräs ihop i lite olja i kastrull. Ha sedan i allt utom crème fraiche och kryddor. Koka upp och låt koka tills ingredienserna är mjuka, kanske en 10 minuter. Då mixar du ihop soppan med crème fraiche till önskad konsistens. Tycker du den är för tjock kan du tillsätta mer (kokhett) vatten. Smaksätt med oregano, salt och peppar.

Servera gärna med pasta och/eller nybakat bröd. Vitt vin är gott till. Foot of Africa, funkar för mig : )
Kryddningen kan varieras med t ex provencalska örter (frysta) eller färsk basilika. En annan variant är att hotta upp soppan en aning med t ex chilipeppar.


Inga kommentarer: