tisdag 14 augusti 2007

Ris

Beräkna ca 3/4 dl ris per portion.

Tillagning
1. Mät upp önskad mängd ris. Häll denna i en sil och skölj tills vattnet är klart.
2. Tippa över riset i en kastrull.
3. Mät upp dubbel mängd vatten av totala rismängden och häll även detta i kastrullen. Lägg över ett lock, så att riset inte blir helt torrt.
4. Starta plattan på högsta värme. Sänk något när riset börjar koka. Låt koka i ca 20 min. Stäng därefter av plattan och rör om försiktigt någon gång. Ställ sedan kastrullen på ett grytunderlägg och låt stå och svälla i ca 10 min.
5. Servera!

Variation!
Vid steg fyra kan man tillsätta saffran eller kardemumma för att variera litet grand. Detta passar till mer kryddiga rätter men saffran är även förnämligt till vissa sorters fiskrätter.

Inga kommentarer: