tisdag 14 augusti 2007

Pappas Pannkaka

Pannkakor är en maträtt som kräver lite finess för att få till rätt tjocklek, det kan vara lite klurigt i början. Men det är bara att öva och öva och åter igen öva tills man behärskar denna konst.

2 pers

6 dl mjölk
3 ä
gg
3 dl mjöl
ca 2 msk smör (rikti
gt, inget fuskmargarin här inte!)
en fjärdedel tsk socker
en fjärdedel tsk salt

1. Smält smöret.

2. Blanda ä
ggen, mjölet och ½-1 dl av mjölken till en jämn smet. Se till att det inte finns några mjölklumpar.

3. Tillsätt resten av mjölken. Blanda nå
got. Tillsätt det smälta smöret, saltet och sockret. Blanda åter igen så att smeten blir jämn och fin. Ställ i kylen i ca 60 min där smeten skall svälla.


4. Ta ut smeten ur k
ylen, blanda för sista gången. Lägg i en klick smör i stekpannan, sätt plattan på gsta värme, sänk värmen när smöret slutat fräsa. OBS! Du behöver ej lägga i mer smör i stekpannan efter första pannkakan.
Ta
g och häll i ca 1- 1½ dl av smeten i stekpannan. Skaka stekpannan lite så att smeten rinner ända ut i kanterna. Vänd efter någon minut, eller när undersidan börjar anta en mer gyllene färg. Låt ligga någon minut till eller två på även denna sida. Lägg sedan upp på ett fat.


TIPS!
  • Om du skall göra många pannkakor så kan du lägga dem på ett ungssäkert fat, ta lite aliminiumfolie över så att de ej torkar och stoppa in i ugnen ca 100 grader, mittenfalsen
  • Servera gärna med solrosfrön och ringlad honung över

Inga kommentarer: