tisdag 14 augusti 2007

Citronbullar, ca 40 st


Deg
150 g smält smör
2 tsk kardemumma (nyligen stött eller hackad)
1 dl socker
5 dl mjölk
1 tsk salt
50 g jäst
ca 1, 1 l vetemjöl

Fyllning
rivet skal av en (eller två) citron(-er)
socker
50 g smält smör
vaniljsocker

Pensling
1 ägg ihopvispat med 2 tsk vatten
önskad sockersort (t ex rårör- eller pärlsocker)

När smör och mjölk är en ljummen blandning (micra det till rätt temperatur)
har du i jäst och övriga ingredienser och rör i mjölet undan för undan.
Degen är färdigarbetad när den är seg, blank och släpper bunken.

Låt jäsa till dubbel storlek.

Kavla ut hälften av degen till en degpplatta.
Pensla på ut hälften av det smälta smöret.
Riv över citronskal.
Strö över socker och fördela vaniljsocker över plattan.

Rulla eller vik ihop plattan.
Forma till ca 20 bullar.

Gör likadant med kvarvarande deg.

Pensla bullarna och låt jäsa på bakplåt.
De har jäst färdigt när degen ser porös ut.

Grädda i mitten av ugen, 250 grader, ca 7 min.

Fyllningen kan varieras. Limebullar är heller inte dumt.
Självklart är detsamma deg till den klassiska kanelbullen.

1 kommentar:

s-kils sa...

provbakat och provsmakat! dejligt! :-)